top of page

Krypto

 

Til deg som måtte være interessert - jeg har drevet med investeringer i krypto siden oktober 2020, og har lyst til å dele noe erfaringer med andre. Kanskje du er fersk i spillet, og kan unngå å gjøre de samme tabbene og lure på de samme tingene som meg.

Det er en verden hvor det er mange muligheter for å tjene penger, men desto flere fallgruver og rikelig med anledninger til å tape også! Unngå å gjøre feilene.

Temaer:

* Din psykologi - den kan være din beste venn eller din verste fiende!

* Guide til nybegynnere i krypto

* Gode redskaper - nettsider/wallets/roboter

* Hvordan føre skatt på krypto?

* En strategi for deg som ikke vil bruke så mye tid til å følge med.

__________________________________________________  

Din psykologi

Hvilke avgjørelser du tar innen investering og spekulasjon, har alt å si for hvordan det går. Man kan aldri vite helt sikkert hvordan den generelle stemningen og enkelt-kurser vil utvikle seg. Men det du KAN arbeide for å ta kontroll over, er dine egne følelser. 

Når man skal ta avgjørelser om store eller små pengebeløp, kan vi alle kjenne at det bruser i hodet og følelsene kan veldig fort påvirke avgjørelsene vi tar på en lite gjennomtenkt måte. Her er noen punkter å være seg bevisst:

1.  Din psyke

Det er fort å la seg gripe av den generelle stemningen, og hoppe på når en trend er godt på vei, og kanskje toppet ut. Dette kan gjelde både i oppgang og nedgang - du kan synes at en bratt stigende kurve ser forlokkende ut og "alle" snakker om en enkeltaksje eller coin. Du kan fort komme til å kjøpe deg inn helt på toppen, og siden går det bare nedover. Eller når panikken griper om seg og du ser store, røde tall. Da er det fort gjort å selge når alt ser som svartest ut - du selger deg ut i bunn, og så går det opp igjen - uten deg!

For å si det med et sitat av Warren Buffet:  "Når frykten er størst skal du være grådig, og når grådigheten er størst skal du være redd". I det lange løp kan dette hjelpe deg til å komme inn på lave kurser, og komme ut på høye.

Pass deg for FOMO : "Fear of missing out"! Et fenomen i vår psyke som gjør oss redde for å gå glipp av noe som ser ut som en unik anledning.

Len deg litt tilbake og tenk at det kommer alltid nye investeringsmuligheter - hver eneste dag, resten av livet ditt!

2. Vit hva du kjøper

Man kan ikke bare se på grafen for forrige måned eller år for å finne en god investering. Om grafen peker rett opp, kan det synes som en fantastisk kjøpsmulighet, men kanskje oppgangen allerede er brukt opp? Eller om du er på "bunnfiske" og finner en coin som har falt mye, og du tenker at den skal opp igjen?

Ja kanskje det, men les om verdipapiret først. Hvorfor har det falt? Har de noe på gang som du har tro på? Det er ofte uklokt å kjøpe bare pga. kursgrafen, så tenk over HVORFOR du tror på et selskap, eller hvorfor du tror mange andre også vil komme til å kjøpe.

3. Våg å sitte med kontanter

Hvis man skal kunne gripe gode muligheter, er det klokt å sitte med ledige midler, som raskt kan settes inn på det man måtte anse som ekstra gode investeringsmuligheter. Om man lar utålmodigheten råde, er det fort gjort å "skulle inn i noe" for enhver pris. Man tenker at man går glipp av noe, ved å sitte med cash. Men da blir det fort slik at man ikke har anledning til å bli med når muligheten byr seg, fordi man er låst i en annen investering (og typisk en dårlig en, som man ikke har lyst til å selge seg ut av pga. tap).

4. Ha en plan

Tenk over hva du vil med traden. Hva er planen? Hvor stor nedgang vil du tåle før du erkjenner tapet, og hvor mye vil du sette som mål for oppgangen. Har du hatt en fin oppgang, er det sjelden feil å ta gevinst. Noter deg et pluss, og se etter nye muligheter på et senere tidspunkt.

5. Stå inne for et tap

Alle vil en gang i blant gå på et tap. Om det skjer, ikke tenk at du skal drive "hevn-trading" i den samme coinen. Erkjenn et tap, ta en pause for å klarne tankene, og gå inn med friskt sinn og let etter nye muligheter.

________________________________________________

Guide til nybegynnere i krypto

 

I starten kan kryptomarkedet og alt som har med dette å gjøre, virke fremmed. Her har jeg samlet noen generelle tips og litt egenkjøpt erfaring. Jeg går ikke i detalj, det finnes nok av lesestoff på nett.

Hvordan sende kryptovaluta?

Det er essensielt at man gjør alt riktig når man skal sende valuta over blockchain. Adressen du skal sende til består av en lang serie tall og bokstaver, du kan kopiere/lime inn denne eller du kan scanne en QR-kode. Pass på at koden blir riktig, og at du sender valutaen på den blokk-kjeden den hører hjemme. På nettet ser man i blant nybegynnere som lurer på hva de skal gjøre hvis de f.eks har sendt Tronix tokens på Ethereum-nettet. Beklager, da er pengene borte!

Det er også viktig å lage seg en plan for hvordan man skal få solgt krypto, og få midlene helt tilbake til norske kroner. Jeg har sett mange eksempler fra forum der ferskinger har gått seg vill i jungelen av tjenester, og endt opp med å bruke mye av midlene på unødvendige avgifter, og hatt mye hodebry med å komme seg ut.

Ta VELDIG godt vare på passord og sikkerhetsnøkler.

Tjenester som handler om krypto må ha høyt fokus på sikkerhet og mange krever to-faktorautorisering. Enten i form av en ordrekke som må settes sammen på riktig måte for å få tilgang, eller via en ekstern app som Google Authenticate, som skanner en kode på skjermen og setter opp en kodegenerator på din tlf.

OBS! Disse kodene vil oftest bare vises en gang, av sikkerhetshensyn. Ta en utskrift eller to, eller skriv ned og ta nøye vare på disse i papirformat. Noen tjenester har kundeservice som kan hjelpe deg med å gjenopprette kontoen hvis du mister kodene, men slett ikke alle.

Velg ut en håndfull coins å følge.

Det er en jungel der ute, og du kan ikke regne med å kunne følge med på alt. Velg deg ut noen coins som du følger tettere. Det blir mindre stress og du vil kunne se kjøpsmuligheter tydeligere.

Hvordan føre skatt for krypto-virksomhet

Hvis du ønsker å gjøre alt etter boka i forhold til beskatning, gå til avsnittet om skatteføring

__________________________________________  

Gode redskaper - nettsider/wallets/roboter - og noen advarsler

Det finnes etter hvert ufattelig mange nettsider og tjenester i forbindelse med krypto. Les og undersøk godt før du bestemmer deg, og gå helst for noe som mange andre bruker og som har holdt det gående lenge. Sjekk gjerne hos Trustpilot.

 

Mange tjenester og investeringsmuligheter har såkalte referral-bonuser, slik at en person som får deg med som bruker, får en gevinst for det. Derfor bør man være på vakt; når en tjeneste fremsnakkes i sosiale medier/reklameres for i nettannonser,  er det ofte ikke selskapet selv som står bak, men brukere som vil skaffe seg ekstra vervingspenger. Det trenger ikke bety at tjenesten er noe lureri. Men generelt; gode tjenester får et godt rykte og kundene kommer av den grunn, mindre gode tjenester eller scams, trenger disse referral-jegerne for å få inn kunder og penger.

De siste årene har det vært mange eksempler på scams. Dette forekommer stort sett når du går med på å sende kryptoen din over til en tredjepart, som derved har full kontroll over pengene dine. Mange slike plattformer lover høy avkastning, og ser proffe og forlokkende ut - men hold deg unna!

Her følger en skisse av hvordan jeg har organisert min krypto-virksomhet:

Kjøpe/selge Bitcoin/krypto mot norske kroner

1. For å overføre norske kroner til Bitcoin brukte jeg Norwegian Block Exchange.

Dette er en norskeid og strengt regulert børs, hvor du trygt kan handle. Om du bare tenker å kjøpe Bitcoin, og sitte med dem lenge, trenger du ikke noen flere verktøy. Du kan også overføre penger direkte til f.eks. Binance via bank eller kort, men dette har jeg kun brukt i liten grad. Uttak fra Binance til norsk bank er enkelt - du må ha verifisert Binance-kontoen din, og trade over til Euro, og så sende disse til din konto ved hjelp av IBAN-nr. Da veksles det til NOK automatisk når midlene kommer på konto.

Større krypto-exchange

2. Om du vil trade eller sette opp roboter, trenger du en stor, internasjonal exchange med mye omsetning, raske kurssvingninger og mange forskjellige coins. Verdens største aktør og den som jeg bruker, er Binance (lenke med 10% rabatt i trading-avgifter)

Følge med på kurser

3. For å følge med på kurser, er Coinmarketcap en grei side. Lag din egen liste over coins du følger, blant de over 8000 forskjellige som finnes her.

Wallet (oppbevaring)

4. En Wallet er en trygg oppbevaring av kryptovalutaen din. Om du har krypto som du ikke tenker å røre på lenge, er det tryggere å bruke en wallet - for i verste fall kan exchanger bli hacket og alle midlene stjålet, det har skjedd.

Det finnes veldig mange forskjellige wallets, men jeg bruker Trust Wallet og Celsius.

Trust Wallet er et godt valg sammen med Binance. Trust eies av Binance, og avgiftene for å overføre mellom disse to er veldig lave. Trust er en app du har på tlf/nettbrett. Husk å notere deg/printe ut sikkerthetsfrasen (en mengde ord som må settes i den riktige rekkefølgen), ellers vil du ikke få tilgang til walleten om du skulle f.eks. miste telefonen og må installere på nytt.

5. Trading /trading-robot

Personlig har jeg ikke nerver til å drive noe særlig med manuell trading, men jeg kan slå til hvis jeg ser opplagt muligheter blant de myntene jeg følger.

Robot-trading

Jeg bruker en nett-tjeneste som heter Bitsgap, (lenke med 14 dagers gratis prøve-tid pro-versjon) en trading-hjelp som jeg bare har blitt mer og mer fornøyd med!

Dette er "grid trading", og går ut på at programmet legger et spekter av linjer opp gjennom prissjiktet. En bra robot kan man fort tjene 0,5% til 1,5% per dag eller mer, men husk at kursendringene også påvirker investeringen din.

Det fungerer slik at du kobler Bitsgap sammen med din exchange gjennom en API-nøkkel. Det er en "tillatelse" du gir til Bitsgap til å drive robottrade inne på din exchange. For å sette det opp finner du frem til API-oppsett i menyen på din Binance, genererer en nøkkel og en krypteringsnøkkel, og kopierer disse inn i "My exchanges" hos Bitsgap. Dette er en helt trygg løsning, siden du bare gir tillatelse til trading, programmet kan ikke ta ut noen av midlene dine.

Du må velge et "par" å trade i - det vil si at du for eksempel kan sette den opp med Ethereum mot Cardano, USD Coin mot Bitcoin, og hundrevis av andre kombinasjoner. Eksempel: Du har Bitcoin og vil sette opp en bot til å trade mot Cardano - du setter opp ønsket antall linjer, totalt omfang på prisspekteret og velger total investering. Når boten aktiveres, kjøper den en viss mengde med Cardano og begynner å trade frem og tilbake.

 

Roboten vil gjøre et lite kjøp hver gang kursen går gjennom en linje på vei ned, og den vil gjøre et salg når kursen går gjennom en linje på vei opp. Om du finner et coin-par som har en del bevegelser opp og ned, genereres det mange transaksjoner, og derav profitt. 

Det beste er å finne par som ikke gjør FOR store sprang, da kan kursen fort komme ut av robotens virkeområde og den blir passiv. Da kan du enten avslutte den, og ta gevinst/tap, eller vente og håpe at den kommer inn i riktig prissjikt igjen. En funksjon som kalles "Trailing up" kan imidlertid aktiveres - den vil sakte følge etter hvis kursen går over spekteret. Men noen slik funksjon finnes ikke hvis kursen går for lavt.

Min erfaring er at det er tryggest og mest stabilt å sette opp en robot med utgangspunkt i en stablecoin, f.eks. BUSD eller USDC, som så trader mot en flaktuerende valuta. Da unngår du store svingninger på begge valutaene, som hvis de i verste fall går hver sin vei til robotens ulempe, gjør at du går i minus selv om roboten drar inn gevinst jevnt og trutt, og den kommer fort utenfor virkeområdet.

Her er et eksempel - de grønne sirklene er kjøp, og de røde er salg.

Din psykologi
Redskaper
Guide
Bitgaps eksempel.jpg

For å føre skatten riktig, gjør jeg det slik at når jeg avslutter en bot tar jeg det opprinnelige beløpet, ganger med prosenten som investeringen har økt/minket med, og fører det som en skattepliktig gevinst/tap i Kryptosekken.

Eksempel nedenfor: 4168, 77 BUSD x 4,86% = 202, 60 BUSD i gevinst

Av total gevinst er 1,75% fra botens jobbing, resten er SNX som har økt i relasjon til BUSD.

Bitsgap lukket bot.jpg
Skatt på krypto

Hvordan føre skatt på krypto?

Skattemyndigheten vil gjerne vite hva vi holder på med, og det gjelder også i økende grad for krypto. Jeg forsøker etter beste evne å gjøre alt dette riktig, og har heldigvis funnet et verktøy som gjør det mulig.

En norsk nettside som heter Kryptosekken gjør det overkommelig å føre inn alle slags transaksjoner - kjøp av krypto for norske kroner, gevinster og trades. Og så regner den ut for deg hvilke tall som skal hvor i skattemeldingen. Skattesatsen på fortjenesten er 23%.

Her kommer noen eksempler på hvordan ulike transaksjoner kan føres:

Når du har gjort en handel:

Kjøp: Antall og hvilken coin/

valuta du har kjøpt.

 

Salg/kostnad: Hvor mye du betalte

og i hvilken valuta/coin.

Avgift: Hvor mye transaksjonen 

kostet og i hvilken valuta/coin.

Dette får du fratrekk for.

Marked og notat: Hvilken børs du

handlet på. Det er også lurt å 

notere seg hva det gjelder her,

for du glemmer fort hva du selv

har gjort av transaksjoner.

Skatt handel.jpg

Når du har fått en gevinst:

Enten det er gevinst utbetalt fra en plattform/wallet (for eksempel Celius), eller gevinst fra en avsluttet bot, fører jeg det slik:

Dato

Type: Inntekt (gevinst)

Inntekt: Antall og i hvilken coin.

Verdi i NOK regner den ut selv.

Det er lurt å notere seg hva det

gjelder..

Reglene er slik at hver gevinst

skal registreres som et skatte-

objekt på den dagen du mottar den.

Den totale gevinsten/tapet du får, 

hvis du siden selger den videre

til NOK eller en annen coin, regnes

ut i neste omgang.

Eksempel føring av gevinst.jpg

Verdt å merke seg

Hver gang du veksler en type coin over i en annen, eller til NOK, regnes det som en realisasjon, og skal beskattes ut fra gevinst eller nedgang du har hatt i de coinsene som du realiserte. Det blir svært komplisert regning etter få transaksjoner, derfor anser jeg det som så godt som umulig å holde rede på dette uten hjelp av et program.

Betaling av fees og avgifter

Når du sender en andel av for eksempel Bitcoin fra en wallet til en annen, trenger ikke skattemyndighetene å vite hvor og hvor mye du sender så lenge det er i samme valuta, men du må føre opp avgiften som et forbruk for å få fradrag på den.

Dato

Velg type "forbruk"

Antall coins brukt 

og i hvilken valuta.

Viktig: sett utgangsverdi på 

0 NOK, ellers får du ikke fradrag.

Noter deg gjerne hva det gjaldt,

så kan du huske det til senere.

Eksempel forbruk.jpg

Når skatteåret er omme, kan du be Kryptosekken om å beregne beholdning og skattbare inntekter og tap. Har du ført alt riktig underveis, skal da beholdningen i programmet stemme med den beholdningen du har i virkeligheten. Ta skjermbilder av beholdningen i alle wallets osv. ved nyttår, så har du bevis for beholdningen.

Lykke til!

bottom of page